Opslag en transport
NortH2 heeft de ambitie om grote hoeveelheden groene waterstof te produceren en op te slaan. Maar hoe vervoeren we waterstof van de plek van productie naar de eindverbruiker? Er zijn verschillende methodes om dat te doen. Wat het meest efficiënt is, hangt af van de hoeveelheden waterstof, van de afstand en van specifieke opslagmogelijkheden.
Bij kleine hoeveelheden waterstof is transport onder druk in cilinders een logische keuze. Vervoerd in gascilinders of in opleggers die bestaan uit hogedrukwaterstoftanks, de zogenoemde tubetrailers. Maar bij volumes zoals die van NortH2 schiet wegtransport tekort. Daar zijn stevige pijpleidingen noodzakelijk. Gasunie heeft van de Nederlandse overheid de opdracht gekregen om het waterstoftransportnetwerk, de backbone en de kleinere leidingen aan te leggen, waarbij het noorden van Nederland in de eerste fase van de ontwikkeling wordt meegenomen.
Lege cavernes
Naast het verbinden van aanbod- en afnemerslocaties is het van belang dat vraag en aanbod van waterstof ook in tijd worden verbonden, zodat de afnemers op elk gewenst moment waterstof kunnen gebruiken. Dat vereist efficiënte opslag, als onmisbaar onderdeel van een efficiënte en betrouwbare infrastructuur. In Zuidwending wil Gasunie hiervoor lege zoutcavernes geschikt maken. In Noord-Nederland is een aanzienlijke zoutlaag aanwezig en worden de cavernes nu al gebruikt voor de opslag van aardgas.