De Noordzee, ver boven de noordkust van Nederland is een goede plek om windmolens te plaatsen. Het wordt zelfs gezien als een van de beste plekken ter wereld. Het water is relatief ondiep, ook verder uit de kust. De wind waait er vaak. En aan land is er bovendien voldoende ruimte voor elektrolyse.
Nederland heeft een uitzonderlijk uitgebreid gastransportnetwerk, bestaande uit leidingen, maar ook natuurlijke opslagfaciliteiten. Dit netwerk kan met relatief weinig investeringen worden omgebouwd om waterstof op te slaan en naar gebieden in heel Noord- en West-Europa te transporteren.
Zonder vraag naar waterstof geen aanbod en andersom. Nederland, België en Duitsland zijn plekken waar je in vergelijking met de rest van Europa een hoge concentratie van bedrijven vindt die lastig te verduurzamen zijn. Denk aan de chemische en zware industrie. Volgens onder andere de Europese brancheorganisatie voor de chemische industrie in Europa (Cefic) kan duurzame waterstof aardgas grotendeels vervangen in deze sector. Dit is dus een belangrijke bron van vraag naar waterstof.
Er zijn in Noord Nederland tal van kennisinstituten en bedrijven die veel weten over gas en waterstof. Denk aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en EnTranCe, maar ook Gasunie en NAM. Dit geeft het vertrouwen dat een waterstofcluster kan worden ontwikkeld met de hoogste kwaliteits-, veiligheids- en milieunormen.
Om de Nederlandse, maar ook Europese klimaatdoelen te halen, hebben we nog maar 30 jaar de tijd. Waterstof speelt een sleutelrol bij het realiseren van de klimaatambities. We moeten dus versnellen en opschalen. Dit geeft ons ook de kans de positie van Nederland op de energiemarkt en belangrijke industrieën te behouden. Nederland kan een concurrentiepositie veiligstellen in Europa voor waterstof en bijbehorende innovaties. En voor Noord Nederland levert een leidende positie als dé Europese Hydrogen Valley veel werkgelegenheid op.
[addtoany]