De brief bevestigt de rol van Gasunie met betrekking tot het ontwikkelen en openstellen van de waterstofinfrastructuur, evenals de rol van marktpartijen voor wat betreft waterstofproductie en de opschaling daarvan. Die rolverdeling geeft wederom het belang aan van nauwe afstemming tussen private en publieke partijen bij het verkennen en daarna op gang brengen van de keten. Het vertrouwen bij toekomstige grootschalige afnemers, zoals de industrie en het zwaar transport, in een stabiel en grootschalig aanbod is van groot belang voor de omzetting van processen (van fossiele naar groene moleculen) en dus voor het welslagen van de energietransitie. De noodzaak van ketenbrede verkenningen met aandacht voor leveringszekerheid, betaalbaarheid en inpasbaarheid bij de grootschalige opschaling van duurzame energie wordt ook erkend door de kamerbrief.
In een eerste reactie stelt projectleider NortH2 Erik Mobach: “We zijn blij dat er helderheid ontstaat over de beleidskaders waarbinnen we NortH2 vanuit de huidige studiefase kunnen gaan ontwikkelen tot een ambitieus project dat een flinke bijdrage kan leveren aan de Nederlandse klimaatdoelen. We blijven kennisdeling, samenwerking en afstemming binnen de keten en met potentiële afnemers en overheden opzoeken om zo het kip-ei-vraagstuk dat dreigt bij opschaling te voorkomen.”
NortH2 rondt in de huidige samenstelling de ketenbrede verkenning af naar de mogelijkheden voor het creëren van een grootschalig aanbod aan groene waterstof in het noorden van Nederland. Na de studiefase zal de samenwerkingsstructuur wijzigen. De ambitie blijft echter onveranderd om binnen de gestelde kaders en vanuit de geëigende rolverdeling met meerdere partijen samen te werken aan een grootschalig aanbod van groene waterstof in 2030. Het is duidelijk, gezien de opgave die er ligt, dat er naast NortH2 meer initiatieven nodig zijn om de doelstellingen te halen.
[addtoany]